Never fra Bjørka
Never er den ytre og døde barken på et bjørketre. Den kalles også korken på treet.
Den kan man lage mye av. Blandt annet knivslirer og kaffebokser.
Ta med en kniv og gå en tur i skogen (husk skogseiers tillatelse) fra mai til juli.
Man skjærer et snitt rett nedover, ikke for dypt, kun ned til den levende delen.
Man kan også skjære rundt bjørka, oppe og nede ved første snittsted, men det er ikke nødvendig. Så trekker man bare neveren av treet.
Da kommer den grønne og levende delen frem.
Neveren legges sammen utside mot utside og innside mot innside, med fibrene på tvers av hverandre. Gjør det med en gang, så er det klart. Den krøller seg opp fort.
Når man kommer hjem kan man sette klyper langs kantene og gjerne legge dem under press.
Når man har høstet neveren kan man gå i gang med å lage ting man trenger eller ønsker å gi i gave 🙂
Her har jeg laget en liten veske som jeg skal ha på belte mitt og et slire som kniven min kan være i.
Eller når man går en tur i skogen å finner masse bringebær og har ingen ting å plukke i. Da tar man et stykke never fra en bjørk, former det til en trakt. Lager to små snitt hvor trakten settes sammen, legger inn en liten sliss der av en bit never og vips så for du bringebær med hjem 🙂
28 svar til Bjørkenever